Woonhuis WTV 15 Amsterdam

id year type location status client
26 2016 wonen particulier Amsterdam in aanbouw particulier

For English please scroll down

Buitenplaats
Op de plek van de voormalige 18e eeuwse buitenplaats Solitudo verschijnt een hedendaagse versie van dit type: Buitenplaats Kop Weespertrekvaart.

Vroeger bouwden rijke Amsterdammers op deze plek een stukje stad in het agrarische landschap. Inmiddels ligt de plek in de stad en wordt het omgeven door stedelijke blokken. Er is daarmee in feite sprake van een omkering. Het gebied vormt nu, met z’n lage bebouwing en groene karakter, een buiten in het stadslandschap.

Collectieve tuinmuur
De buitenplaats is onderverdeeld in 23 kavels waarop particulieren hun eigen huis kunnen bouwen. De diverse huizen worden allen gebouwd tegen een collectieve tuinmuur die zorgt voor eenheid van de buitenplaats. De muur omsluit een groen binnengebied en heeft af en toe openingen ten behoeve van ramen en voordeuren.

Eenvoudig en tijdloos
Voor het ontwerp van hun toekomstige huis op een van de kavels wenste de opdrachtgever een eenvoudige vormgeving en natuurlijke, duurzame materialen. Een praktisch familiehuis met een zo tijdloos mogelijke uitstraling, veel licht en optimaal contact met buiten.

Binnen de beperkte mogelijkheden van de te bebouwen footprint bedachten we een eenvoudig langwerpig volume met grote raampartijen aan de lange zijden. De ramen hebben een oriëntatie op de trekvaart en de bomenlaan ofwel op de eigen tuin aan de achterzijde.

Loggia’s
Op plekken waar dat vanuit de achterliggende ruimtes gewenst is zijn de raampartijen diep terug in de gevel geplaatst om zo loggia’s te maken en de overgang tussen binnen en buiten te verbijzonderen. De loggia’s zijn rondom afgewerkt met hout en vormen zo een zachte accenten in de metselwerk gevel van ruwe witte bakstenen.

De bovenste bouwlaag is niet geheel bebouwd en biedt ruimte voor een groot terras op het dak. Gemetselde balken, waaraan een pergola kan worden bevestigd, bakenen het terras af en maken van deze ruimte op het dak een echte buitenkamer met uitzicht op de trekvaart.

[EN]
Situated along the canal ‘Weespertrekvaart’, the family house is part of a walled complex of several newly developed private houses.

Attached to the wall, the house overlooks at one side the canal and its leafy bank and on the other side a private garden. Thick white brick walls and large loggias define the building’s exterior.