Stripe House

id year type location status client
08 2013 woonhuis Leiden gerealiseerd particulier

Genomineerd Leidse Architectuurprijs 2013

For English please scroll down

Op een klein hoekperceel in het midden van het plangebied Nieuw Leyden is deze duurzame woon-werk-woning gesitueerd die opvalt door de streepvormige inkervingen in het buitenstucwerk.

De kavel waarop het project is gelegen is ongeveer 90 m2 groot en grenst aan drie zijden aan openbaar gebied; een parkje aan de oostzijde, een fietspad aan de noordzijde en een autovrije woonstraat aan de westzijde. Deze stedenbouwkundige context dwingt tot creatieve oplossingen voor wat betreft het gebruik van de beschikbare ruimte, daglichttoetreding, privacy, buitenruimten en de relatie met openbaar gebied.

Ondanks de beperkte grootte is een deel van de kavel niet bebouwd en vrij gehouden voor een kleine, ommuurde stadstuin. Dit om wat afstand te houden tot de woningen aan de overzijde van de straat en om een zachte overgang te creëren tussen huis en openbaar gebied. Deze keuze heeft ertoe geleid dat het gewenste woon- en werkprogramma geconcentreerd is in een compact, opgaand volume.

Het programma is verticaal georganiseerd, waarbij naar boven toe de functies een steeds meer privaat karakter hebben. Werken vindt plaats in de onderste laag, keuken en zitruimte zijn gelegen op de middelste laag en slaapkamers en badkamer op de bovenste laag. Als sluitstuk is er nog een dakterras boven op het pand.

Aan de noordzijde van de woning bevindt zich ter hoogte van de bovenste twee verdiepingen een grote vide. Het grote venster in de noordgevel licht de vide aan en zorgt voor extra veel daglicht op de woonverdieping. Een 6 meter lang keukenblok, dat eruit ziet als een grote dressoirkast, is onder het grote venster geplaatst. De vide is op de tweede verdieping afgeschermd met een glasplaat waarin twee te openen oranje luiken zijn opgenomen. Achter de glasplaat zijn de slaapkamers gelegen.

Aan de buitenzijde valt het huis op door de horizontale strepen. De strepen zijn handmatig in het stucwerk ingekerfd en lopen door rondom het huis. Ze worden alleen door grote glasvensters met aluminium panelen onderbroken.

Op de bovenste verdieping zijn aan de voor- en achterzijde luiken in de gevel opgenomen die, omdat ze volledig mee gestuukt zijn,in gesloten toestand bijna niet zichtbaar zijn. Het geheel heeft een massieve en rustige uitstraling en is dankzij de inkervingen uitnodigend en prettig om aan te raken.

[EN]
Stripe House is a small, mixed-use house located in the city of Leiden, The Netherlands. It takes its name from the characterizing horizontal stripes carved deep into the façade.

The house resides in a new urban planning area where clients can develop their own houses. It is on a corner plot adjacent to the park nearby and south-east of pedestrian streets. Despite its limited size, the plot is not entirely built on.

One quarter of the plot is reserved for a small enclosed garden, creating a soft transition from public to private space as well as a distance to neighbouring houses. Opting for a garden implied also a concentration of program on one side of the plot.

The cube-like structure encloses a stacking of three floors, all similar in size but different in program. Going upwards the functions have an increasingly private nature. The ground floor houses the office space and the patio, the next level contains the kitchen, living and dining space, while the upper floor holds two bedrooms and a bathroom.

The large void along the north façade is the focal point in the house. It connects the two upper floors and it spatially zones the kitchen area. The enormous window at the top offers an abundance of natural light as well as an impressive and poetic sight on the Dutch sky.

Because the house is situated on a corner it has an almost all-round orientation and presence. There are not many window openings, but the ones that are present are large and oriented towards interesting views.

On the first floor the three windows together form a triptych. They show three different scenes each representing a specific side of the house: the park on the east side, the neighboring houses on the west and the sky on the north.

The huge exterior walls are made tangible and appealing by means of horizontal grooves in the plaster. The grooves, with a total length of approximately 7000 meters, are handmade and carved into a semi-hardened plaster by using several moulds. The result is an unparalleled piece of craftsmanship.

The Stripe house is also a very sustainable house that scores well in several energy performance and environmental index calculations and labels.

Photos: Marcel van der Burg, Primabeeld