Ossuarium Orthen

id year type location status
21 2009 overig Den bosch prijsvraag

Nominatie BAI 2009

Text only in Dutch

Ossuarium Orthen is een landschappelijk ontwerp voor een ossuarium ( = gebouwtje waar beenderen van overledenen worden bewaard) op de oude en groene begraafplaats Orthen in Den Bosch.

Wie begraafplaats Orthen betreedt, komt in een mooi en ruim aangelegd park met lanen, oude bomen, hagen en gazons. De begraafplaats is circa 12 hectaren groot en beschikt over een uniek en prachtig bomenbestand. ‘Orthen’ ademt een rustige parkachtige sfeer uit waar men kan dwalen en mijmeren.

In ons voorstel voor het ossuarium is bewust gekozen voor een landschappelijke opzet om de rustige, parkachtige sfeer van de begraafplaats te versterken en om een vanzelfsprekende inpassing in de structuur van de begraafplaats te bewerkstelligen.

Het ossuarium is vormgegeven als een grafveld waarbij in de grond verzonken grafruimtes aan de oppervlakte zichtbaar en toegankelijk zijn gemaakt middels incisies en “opbollingen” in het maaiveld.