Essent Paviljoen 'Droomkussen'

id year type location status client
42 2012 publiek Eindhoven prijsvraag Essent

For English please scroll down

Het ‘Droomkussen’ is een duurzaam en verplaatsbaar paviljoen voor Essent waar dromen en ideeën op het gebied van duurzame energie en technologie worden uitgewisseld en gegenereerd.

Het ontwerp ‘Droomkussen’ is onze visie op de opgave van Essent om een verplaatsbaar en duurzaam paviljoen te maken voor een kennisplatform dat een leidende bijdrage moet leveren aan belangrijke energievraagstukken van de toekomst. De naam van het ontwerp slaat enerzijds op de vormgeving – een groot opblaasbaar luchtkussen rustend op een transparante plint – en verwijst anderzijds naar de doelstellingen van het kennisplatform.

Het kennisplatform van Essent dient een plek te zijn waar dromen en ideeën op het gebied van duurzame energie en technologie worden uitgewisseld en gegenereerd, en waar wordt nagedacht over verwezenlijking van deze dromen.

Het voorgestelde paviljoen bestaat uit 2 verdiepingen, waarbij de begane grond een transparante uitstraling heeft en voor publiek toegankelijk is. In het midden van het paviljoen is een multifunctionele zaal gesitueerd die letterlijk en figuurlijk het ‘hart’ van het paviljoen vormt en op verschillende manieren kan worden gebruikt. De ruimte tussen de zaal en buiten kan gezien worden als een flexibele tussenruimte. Aan de voor- en achterzijde fungeert de tussenruimte als verblijfsruimte voor kortstondig verblijf en kan het gebruikt worden voor ontvangst van grote groepen mensen, voor borrels, presentaties aan de pers, maar ook voor loungen. Aan de langszijde fungeert de ruimte als verkeersruimte. Bovenin het paviljoen is het kantoorgedeelte gelegen.

Het hele paviljoen is opgebouwd uit verschillende, demontabele onderdelen die snel in en uit elkaar kunnen worden gezet. Alle toegepaste elementen zijn licht van gewicht en kunnen compact worden vervoerd, waardoor kosten en energieverbruik van transport laag blijven. Het opblaasbare luchtkussen wordt vervaardigd van hoogwaardige polyesterweefsels. De hoofddraagconstructie bestaat uit een demontabele, constructie van stalen kolommen en stalen vakwerkliggers. De vloeren zijn opgebouwd uit geprefabriceerde, houten vloerelementen.

[EN]
‘Dream Cushion’ is a demountable and portable pavilion that houses a knowledge platform on energy issues. It is meant to travel to different sites in the Netherlands.

The name ‘Dream Cushion’ refers to the design of the pavilion, a huge coloured air cushion lying on a transparent plinth as well as to the aimed use of the pavilion: a place where people can dream, where they can exchange knowledge and get inspired regarding renewable energy and technology.

The air cushion is inflatable, which makes the roof easily demountable and portable. Flexible solar panels are glued on top of the roof.

Because the cushion has a rectangular recess on the inside it is possible to realize part of the non-public program in the roof. A demountable steel structure keeps the roof in place.

In order to make the pavilion inviting and approachable the ground floor facade is as open as possible. Only transparent plastic screens, that can be taken apart easily, separate the inside from the outside.

In the middle of the ground floor a huge secluded hall covered by the air cushion is situated, providing room for lectures, debates, workshops and so on.